lauantai 17. huhtikuuta 2010

Multitasking kuntosalilla ja muita juttuja

Kirsikankukat kukkii ja olisi paljon kaikkea kivaa kerrottavaa (ehkä huomenna), mutta ensin pitää hieman avautua tänäänkin itseäni liikuttaneesta aiheesta. Nimittäin näiden korealaisten kuntosalikäyttäytymisestä. Siis ihan oikeasti en käsitä sitä!

Kokemukseni rajoittuu vain tähän meidän asuntolan kuntosaliin, ja sielläkin kävijöistä yli puolet on ihan normaalitreenaajia. Mutta ne loput sitten - välillä menee totaalisesti hermo ja välillä on äärimmäisen vaikea pystyä itse treenaamaan kun pitää koko ajan pidätellä naurua. Otetaan pari esimerkkiä ihan vain tältä viikolta: Alkuviikosta menin salille ja pääsin jopa heti juoksumatolle (usein kun niitä kansoittaa maks. 3 km/h -vauhdilla kävelevät ja samaan aikaan koulukirjoja lukevat tytöt). Mutta tällä kertaa viereisellä juoksumatolla olikin vielä mielenkiintoisempaa seurattavaa: tyttö käveli 1,2 km/h -vauhdilla, edessään koulukirja ja kädessään kynä ja vihko, johon teki muistiinpanoja. Ja teki tätä koko sen noin tunnin ajan, jonka olin näköetäisyydellä.

Tänä aamuna sitten taas alkoi jo ärsyttää. Salilla oli tyttö koulukirjansa kanssa. Hän istui vuorotellen eri laitteissa noin 15 minuuttia putkeen, tehden siinä ajassa kutakuinkin 5 toistoa ja pitäen koko ajan nenän kiinni kirjassaan. Hei oikeasti. Multitasking on varmasti hieno asia, mutta kun seuraa näitä kyseisenlaisia tapauksia, niin tulee vain mieleen että tuossa samassa ajassa olisin lukenut pöydän ääressä koulukirjaa kaksi kertaa tehokkaammin ja tehnyt kaksi kertaa tehokkaamman treenin ja ollut hankaloittamatta muiden salilla kävijöiden treeniä.

Täällä ollessani olen paljon ihmetellyt ja miettinyt sekä korealaisten opiskelutottumuksia että ulkonäkökeskeisyyttä, ja jotenkin ne molemmat tiivisyy aika hyvin kun vain menee kuntosalille.

Hieman ennen joulua kun olin samaisella salilla treenaamassa ja oli juuri jalkaprässi työn alla, tuli korealainen poika juttelemaan:
Poika: Hei. Tiesitkö, että kun tekee täällä salilla noilla laitteilla, niin se ei laihduta?
Anna: Mmmm?? (Mitä hittoa?)
Poika: Niin, siksi korealaiset tytöt vaan polkee pyörää tai on juoksumatolla, ne ei treenaa näillä laitteilla.
Anna: Ok. Selvä.

Parin viikon päästä samainen poika sattui taas samaan aikaan salille, ja tällä kertaa kävimme uuden keskustelun:
Poika: Miksi sä treenaat täällä salilla noilla laitteilla?
Anna: Koska haluan ja tykkään siitä!

Eli treeniympäristö on siis oikein motivoiva. Jos on tyttö ja urheilee jossain muussa kuin laihtumistarkoituksessa, se on epäilyttävää.


Tästä saankin hyvän aasinsillan toiseen aiheeseen, jota olen hyvin paljon hämmästellyt ja kauhistellutkin. Luin jostain, että n. 60% yliopistossa opiskelelevista korealaisista tytöistä on käynyt vähintään yhdessä kauneusleikkauksessa. (!!) Ei ihme, että iso osa tytöistä näyttää niin samalta. Olen jutellut aiheesta myös joidenkin korealaisten kavereiden kanssa, jotka kertoivat että ei ole mitenkään tavatonta että vanhemmat kustantavat tyttärelleen lukiostavalmistumislahjaksi kauneusleikkauksen. Suosituinta on silmien suurennus.

Parilla psykologian kurssillanikin täällä on puhuttu tosi paljon kauneusleikkauksista. Aiheen käsittely niin perinpohjaisesti tuntuisi melko epärelevantilta Suomessa opiskellessa, mutta täällä niistä puhutaan ihan kohtuullisen avoimesti ja varmaan melkein kaikkien kaveripiireissä on muutamia leikkauksissa käyneitä.

Tämä asia vain jaksaa hämmästyttää aina uudelleen ja uudelleen. Ihmeellistä minun mielestäni Koreassa on se, että on olemassa vain yksi tarkoin määritelty kauneusihanne. Tärkeä asia (laihuuden lisäksi) on juurikin ne silmät ja oikeanlaiset silmäluomet. Kun ajattelen länsimaita yleensä, niin toki sieltäkin löytyy kauneusihanteita, mutta en minä ainakaan osaisi niiden perusteella sanoa ihan tarkalleen, että minkälaiset silmät/nenä/suu/posket pitäisi olla jotta ne täyttäisi. Täällä se näyttää olevan hyvin yksioikoista.



Sogang University täyttää tänä vuonna 50 vuotta, ja tänään on koko päivän juhlallisuuksia aiheen tiimoilta. Illalla urheilukentällä on suuri ilmaiskonsertti, johon on tulossa pari Koreassa hyvinkin kuuluisaa bändiä. Muun muassa T-ara (vrt. edelliset jutut korealaisten kauneusihanteista). Suurella mielenkiinnolla kuitenkin odotan illan ohjelmistoa ja sitä 4000 vieraalle varattua ilmaisbarbecueta. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti