tiistai 8. syyskuuta 2009

A B C

Jos tulisin Suomeen vaihtariksi ja minun pitäisi ostaa pyyhe, lakanat, henkareita, saippuaa, pyykinpesuainetta ja hiustenkuivain, menisin Anttilaan tai Halpa-Halliin, ostaisin kaikki sieltä ja lähtisin tyytyväisenä omaan pikku asuntooni alle puolessa tunnissa. Mutta koska olen Koreassa, se meneekin näin:
1. Lähden etsiskelemään sopivaa kauppaa, josta saisin haluamiani objekteja.
2. Vastaan tulee lakanoiden ja pyyhkeiden suhteen lupaavan näköinen kauppa, menen sisään. Mutta kappas, siellä myydäänkin vain peittoja, tyynyjä, päiväpeittoja, lisää päiväpeittoja ja verhoja. Lähden pois.
3. Vastaan tulee kauppa, jossa myydään pyyhkeitä. Ei siis mitään muuta kuin pyyhkeitä. Jee, ostan pari.
4. Seuraavaksi löydän kaupan, josta saan saippuaa ja pyykinpesuainetta. Tosin pyykinpesuainehyllyllä menee aika kauan, ennen kuin keksin, että mikä näistä on huuhteluainetta ja mikä pesuainetta.
5. Pian törmään "kauppaan", josta saan ostettua henkareita. Itse asiassa se ei ole edes varsinaisesti kauppa, vaan joku setä on levittänyt kadulle noin 50 metrin pituudelta koreja täynnä erilaista tavaraa.
6. Korealaiset ei vissiin käytä lakanoita, kun niitä ei löydy mistään. Iso Hyundai Department Store -tavaratalo olisi tuossa ihan kulmilla, ja sieltä saisi varmaan kaikkea mahdollista, mutta siellä on paljon kalliimpaa, joten metsästys jatkuu... Myös hiustenkuivain jäi puuttumaan.

Mitä tästä opimme: Soulissa näyttää olevan hirveän paljon pieniä kauppoja, jotka on erikoistuneet tasan tarkkaan johonkin yhteen tiettyyn asiaan. On myös alueita tai katuja, joilla on vain samantyyppisiä liikkeitä. Varmaan ihan vaan sattumoisin esimerkiksi tästä jonkin matkan päässä olevan Ewhan naisten yliopiston ympäristössä on katu, jolla on monta sataa metriä pelkkiä hääpukuliikkeitä, häävalokuvaamoita ja muita häähärpäkekauppoja. Samaten yksi katu molemmin puolin lähes pelkästään kosmetiikkaliikkeitä.

Se shoppailusta. Opiskeluakin on jo yli viikko takana. Ensimmäinen oikea koreantunti oli eilen. Korean kieltä on maanantaista perjantaihin joka päivä neljä tuntia: yksi tunti kirjoittamista, kaksi tuntia puhumista, yksi tunti lukemista/kuuntelemista. Joka aiheeseen on myös oma opettajansa. Meidän ryhmässä on vain kuusi opiskelijaa, joista kolme on kiinalaisia, yksi singaporelainen ja yksi saksalainen. Ekan tunnin perusteella olen ainakin oikein tyytyväinen ja innoissani! Kielikurssi kestää kymmenen viikkoa, mutta eiköhän siinäkin ajassa ehdi ainakin jotakin oppia. Nyt ekan viikon ohjelmassa on lähinnä aakkosten opettelua ja ääntämistä.

Eilinen psykologian tunti oli hieman...erikoinen. Aiheena oli tutkimusmenetelmät, ja opettaja teetti meillä kaksi eri persoonallisuustestiä, jotka sitten myös pisteytettiin opettajan antaman mallin mukaan. Tätä on toki tapahtunut Tampereellakin psykan luennoilla, mutta täälläpä opettaja otti seuraavaksi excel-taulukon esiin ja pyysi jokaista opiskelijaa vuorotellen sanomaan ääneen oman pistemääränsä hänen kirjatessa niitä ylös. Lopuksi sitten vielä analysoi, että "tämä ja tämä pistemäärä on hyvä".

Eilen illalla kello 23.00 oli asuntolassa joka kerroksen asukkailla oma kokouksensa. Tai tarkkaan ottaen kerroksen "vastaava" puhui puoli tuntia putkeen koreaksi ja muut kuuntelivat. Kun kokous päättyi klo 23.30, alkoi huoneiden siisteystarkastus. Korealaisille ajankohta näytti olevan ihan tavanomainen, mutta me pari vaihtaria hieman ihmeteltiin... Joka kerroksessa on kuitenkin yli 20 huonetta, ja tarkastaja viihtyi ainakin meidän huoneessa lähes kymmenen minuuttia. Ihan puhtaat paperit tuli, hieman voisi kuulemma ennen ensi tarkastusta panostaa suihkun lattian pesemiseen. :D

Asuntolassa on muutenkin kaikenlaisia sääntöjä. Pojille ja tytöille on omat rakennuksensa, eikä vastakkaisen sukupuolen asuinkerroksiin saa mennä. Asuntolaan ei myöskään saa tuoda ketään ulkopuolisia vieraita edes käymään. Asuntolasta ei periaatteessa saisi poistua tai sinne tulla klo 01.00-05-00 välisenä aikana, mutta vaihtareita tämä ei koske. Kuitenkin jos tuona aikana tulee tai lähtee, joutuu aulan tiskillä täyttämään listaan omat tietonsa ja syyn, miksi siihen aikaan on liikenteessä. "Party" on esimerkiksi ihan riittävä selitys vaihtareille. Erilaisista rikkomuksista (mm. avainkortin hukkaaminen tai huoneeseen unohtaminen, avainkortin väärinkäyttö, "kotiintuloajan" rikkominen, sotkuisuus siisteystarkastuksen yllättäessä) kertyy miinuspisteitä, ja tietyn rajan jälkeen opiskelija voidaan heittää asuntolasta ulos. Tämäkään ei ilmeisesti koske vaihtareita, huh.

Kovasti olisi vielä kaikenlaista juttua muunmuassa viikonlopun turistiretkestä ja tietysti ruoasta, mutta nyt pitää jo rientää korean opiskelun pariin. Hippelihoppeli!

2 kommenttia:

  1. jees mahtavaa että joku on kirjottamassa blogia Sogangista! Opiskelen Hankenilla ja kyseinen paikka on meilläkin niin uusi ettei kukaan oo siellä varmaan edes käyny. :)

    VastaaPoista
  2. mahtava blogi, hauska mutta informatiivinen. tästä oli hyötyä viikon päästä alkavalle sogang-syksylle :).

    VastaaPoista